要孩子,上播种网
首页 bozhong logo
播种网 论坛 大宝宝(1-3岁)
1234跳转

婆婆这样经典!

801032 楼主
谢赞,祝宝宝宫内健康成长!
已邀请用户 : (此提示只有您可以看到,其他用户无法查看)
我真系忍够了,再同你相处落去我唔发温都唔得了,真系想收拾东西翻妈度,虽然我响阿妈度住唔方便,但我翻去唔使煮过一餐,日日叉手都有得吃,衣服都唔使自己洗,以前没有BB时我连碗都唔使洗,何况宜家就生得,如果系我妈肯定唔会比我做甘多,好听就话翻来度待产身边有人照顾,其实翻来无求人煮过一餐我吃,几唔舒服都系自己死死下起来煮,就算饿到个B乱踢都系要自己煮左先有得吃,好听呢就话忙忙忙,吃饱收埋呢碗我洗,得闲少少都没见洗过10次,初初煮呢野一系话唔够软吃唔到,一系话盐太多,一系话番茄酸(自己种个系酸呢葛啦),最离谱系人地整呢包放冰箱等晚上饿热来吃,无叫你一次吃晒你又聪明日日去罗来吃,然后叫我无整了话吃到怕,我炸野吃自己咬唔到又话整甘多做咩都无人吃罗去喂猪,今早还经典又同我讲煤气用得甘快充又贵,叫我早上煮埋中午葛,鬼吾想一次煮好唔使煮两次,你有野比我煮先得啊,日日煮同一样又话吃到怕,要乜无乜响度有钱都买唔到野吃,吾系街日出去买呢摆冰箱就等吃屎,我话煲黄豆汤叫左3日先罗左呢黄豆出来,想泡呢黄豆时发现全部比虫咬坏晒,每一颗黄豆都有个黑色点,我话罗来喂猪又用我听唔懂葛话大把钱,你罗瘦肉喂只死野猫时又无话自己大把钱,我话做咩唔罗肥肉喂,你话猫唔吃肥肉呢!很难想象我响度过落去会唔会痴线,对个野猫都好过对人,点解当初你唔叫你个仔娶个猫,人地话狗旺家猫衰家,偏偏你就就贪个猫可以帮你抓两个老鼠,话区唔吃肥肉比瘦肉区吃,今日我出镇买左呢鸡亦翻来,你无牙吃居然罗来比猫吃,吾系我同家公话你就甘掉落比区吃,话你过时你还话我又唔吃得晒,成20几蚊斤葛咸香鸡亦你真系舍得,你个仔都同你讲过我有左唔中意吃猪肉,我日日靠2个鸡蛋补充营养,其他想吃葛响度根本有钱无得买,我顾虑你无牙吃,我还煮有让豆腐比你,我又吾系无煮其他野你吃!
点击查看全文
十一级宝宝 | 发表于 2013-7-25 08:26
不好意思,看不懂。
点击查看全文
九级宝宝 | 发表于 2013-7-25 09:03
看不懂em27
点击查看全文
九级宝宝 | 发表于 2013-7-25 09:20
我也看不明白
点击查看全文
天使宝宝 | 发表于 2013-7-25 09:39
要广东人才看得懂em27
点击查看全文
七级宝宝 | 发表于 2013-7-25 09:59
呵呵,我看懂了,来广东这么多年,虽然跟广东家公家婆说白话还是不顺溜,总算看文字是能看懂的
点击查看全文
十级宝宝 | 发表于 2013-7-25 11:30
广东文,看起好费劲。
点击查看全文
十一级宝宝 | 发表于 2013-7-25 12:14
看不懂啊,啥意思
点击查看全文
十三级宝宝 | 发表于 2013-7-25 12:48
坐月更有得你受咯
点击查看全文
十三级宝宝 | 发表于 2013-7-25 13:04
楼主,我也看不懂